Els conflictes soci-ambientals no
entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça
afectant diferents zones del principat o la contaminació d’aqüífers pot impactar
molts kilòmetres enllà del focus d’emissió. Tota la cadena alimentària està
impregnada dels tòxics emprats per l’agroindústría, siguin pesticides,
herbicides o antibiòtics i altres medicaments amb els que enceben els ramats de
la ramaderia industrial.
La immensa majoria d’aquests
conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que
prioritza el benefici econòmic privat enfront de l’interès comú.
Aquesta lògica d’espoli no només està
deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories
socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre
estat de salut.
La taula rodona «Territoris emmerdats»
indagarà en la interrelació entre aquests múltiples nivells de nocivitat i la
proliferació de noves i velles malalties. I, com no, plantejarà idees de com hi
podem fer front.
- Introducció general a la problemàtica: Anna Font
(Centre d’anàlisis i programes sanitaris)
- Contaminació de l’aire: Cristina Ribas
(Plataforma per la qualitat de l’aire)
- Contaminació de l’aigua: Ginesta Mary (Grup de
Defensa del Ter)
- Nocivitats del menjar industrial: Sònia Resina
(Justícia alimentària global)
- La proliferació de noves malalties: Santiago
López Petit (Espai en Blanc)
Moderació:
Josep Comajoan
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada